İnformatika 1.4 (Mövzu sınağı-1)

Testləri Həll etmək Üçün Əvvəlki Dərslərimizi Oxumağınız Mütləqdir. Əvvəlcə Oxuyun Ki Həll Edə Biləsiniz.





Mündəricata Daxil Olub Dərs 1, Dərs 2, Dərs 3 və Dərs 4-ü oxuyun. Mündəricata Keçid Et

1. Verilənlərdən hansı informasiya proseslərinə aid deyil?
A) informasiyanın toplanması 
B) informasiyanın ötürülməsi 
C) informasiyanıın aktuallığı
D) informasiyanın emalı
E) informasiyanın saxlanması

2.Kompyuterin yaddaşının tutumunu ölçmək üçün nədən istifadə olunur?
A) bod 
B) bayt 
C) piksel 
D) düyüm 
E) punkt

3. Aşağıdakılardan hansı elementar ölçü vahidi adlanır?
A) bayt 
B) bit 
C) meqabit 
D) kilobayt 
E) meqabayt

4. ”Binary Digit” nədir?
A) bayt 
B) bit 
C) meqabit 
D) kilobayt 
E) meqabayt

5. İnformasiyanın əsas ölçü vahidi hansıdır?
A) bayt 
B) bit 
C) meqabit 
D) kilobayt 
E) meqabayt 

6. Mətn tipli verilənlərdə qiymət nə ilə ifadə olunur?
A) rəqəm 
B) bayt 
C) simvol 
D) məntiqi kəmiyyət 
E) ədəd 

7. 32 Gbayt neçə Kbaytdır?
A) 3∙210
B) 226 
C) 225 
D) 16∙23 
E) 29

8. “Eylenceli İnformatika” ifadəsi üçün yaddaşda nə qədər yer ayrılır?
A) 21 bit 
B) 21 bayt 
C) 20 bit 
D) 20 bayt 
E) 168 bayt

9. Fərdi kompyuterlərdə bir simvolun kodlaşdırılması üçün nə qədər yer ayrılır?
A) 8 bayt 
B) 8 bit 
C) 1 Mbayt 
D) 8 Kbayt 
E) 1 bit

10. Prosessor informasiyanı hansı şəkildə emal edir?
A) 2-lik kodda 
B) 10-luq kodda 
C) 16-lıq kodda 
D) 32-lik kodda 
E) 8-lik kodda

11. İnfomasiyanın minimal ölçü vahidi hansıdır?
A) bayt 
B) simvol 
C) bit 
D) piksel 
E) rəqəm

12. Proqramlaşdırmada yaddaş ünvanları ilə işləmək üçün hansı tip verilənlərdən istifadə olunur?
A) şərti 
B) məntiqi 
C) hesabi 
D) göstərici 
E) mətn

13. İnformasiya rabitə kanalları vasitəsilə ... ardıcıllığı şəklində ötürülür və kompyuterin yaddaşında ... 
ardıcıllığı şəklində saxlanılır.
A) Siqnallar, baytlar
B) Kodlar, siqnallar 
C) Simvollar. Kodlar 
D) Simvollar, baytlar 
E) Simvollar, bitlər

14. İnformasiyanın 8 bitli kodlaşmasını hansı standartla həyata keçirirlər?
A) ACT 
B) ACSII 
C) ASCII 
D) IEEE 
E) UNICODE

15. Səkkizlik say sisteminin baza elmentləri (rəqəmləri) hansılardır?
A) 0 və 1 
B) 1 0 1 0 1 0 1 0 
C) 0 və 7 
D) 1 2 3 4 5 6 7 8 
E) 0 1 2 3 4 5 6 7

16. Yaddaşda mətn, qrafik və video tipli informasiyalardan ibarət 20 Mb informasiya vardır. Əgər yaddaşdan 5Mb video, 5632 Kb qrafik və 4608 Kb mətn tipli informasiya silinərsə, qovluğun həcmi nə qədər olar?
A) 15Mb 
B) 10Mb 
C) 5Kb 
D) 5Mb 
E) 5b

17. Aşağıdakı məlumatda verilmiş və ASCII-də kodlaşdırılmış müxtəlif simvolların sayını tapın.
0100001001000001010000101001101101011011
A) 3 
B) 40 
C) 4 
D) 2 
E) 5

18. 1Gb nəyə bərabərdir?
A) 1024 Kb 
B) 230 bayt 
C) 220 bayt 
D) 230 bit 
E) 1000 Mbayt

19. “Mən magistra hazırlaşıram.”  cümləsində neçə bayt informasiya saxlanılır (UNICODE)?
A) 26              
B) 28              
C) 52              
D) 54              
E) 56

20. 1 baytla kodlaşdırıla bilinən simvolların maksimal sayı?
A) 256            
B) 1024          
C) 16              
D) 2        
E) 8

Açıq Suallar
21. Mətn faylının tutumu 320 Kb-dır. Fayl hər səhifədə orta hesabla 32 sətri olan kitabdan ibarətdir (hər sətirdə 64 simvol var). Faylın neçə səhifəsi var?

22. Kilobaytın səkkizdə bir hissəsindən ibarət məlumatda neçə bit informasiya vardır?

23. Hansı(lar) informasiyanın xassəsidir?
1.tamlıq
2.ötürülmə
3.aktuallıq
4.adekvatlıq
5.radioaktivlik
6.müasirlik

24. 1 Kbayt neçə baytdır?

25. *I am a student* cümləsində neçə bayt informasiya saxlanılır?

Xatırlatma: Sualların Doğru cavablarını əldə etmək üçün aşağıdakı paylaşma düyməsindən istifadə edərək yazını paylaşmağınız kifayətdir. (sistem tərəfindən paylaşım sayı 30 olaraq müəyyənləşdirilib. 30 nəfər yazını paylaşdıqdan sonra cavablar avtomatik olaraq açılacaq)


Suallarınız yaranarsa günün 24 saatı Magistr OL qrupuna müraciət edə bilərsiniz.

Mündəricata Keçid Et


Müəllif: Rəşadət Şərifov


Doğru Cavablar:
1-C
2-B
3-B
4-B
5-A
6-C
7-C
8-B
9-B
10-A
11-C
12-D
13-A
14-C
15-E
16-D
17-C
18-B
19-C
20-A
21-160
22-1024
23-134
24-1024

25-14

4 comments:

  1. Muasirlilik tezelik anlayisini verir. Modern# niye aciq sualin cavabinda muasirlilik prinsipi diqqete alibmayib?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. düzü xanim men de evvel casdim amma sonra düsündüm ki, müasirlik ve tezelik sozleri nisbi sinonimdirler yeni her zaman ikisininbir briinin yerinde islede bilmerik.. meselen menim ucun teze xeber müasir olmaya biler.. ama teze informasiyadir.şş

      Delete
  2. 22ci suala izah yaza bilersiniz?

    ReplyDelete

www.magistrol.com

Digər Videolarımızı İzləmək Üçün ya videonun yuxarı sol küncündə olan düyməyə klikləyin ya da youtube-da Rəşadət Şərifov kanalına daxil olun.
MAGISTR OL